Näe ja koe Varsovassa
Varsovan Vanhakaupunki
Varsovan Vanhakaupunki, Stare Miasto, tuhoutui täysin toisen maailmansodan pommituksissa, alue on kuitenkin restauroitui täydellisesti muistuttamaan 1700-1800 -lukua ja nykyään rakennukset ja kadut ovat silmiä hivelevän kauniita pienine yksityiskohtineen.
Barokkityylinen Kuninkaanlinna sijaitsee Plac Zamkowy -aukiolla. Myös linnaa pommitettiin sodan aikana, mutta se on entisöity upeasti alkuperäiseen asuunsa.
Vanhankaupungin toisen aukio, Rynek Starego Miasta -aukion ympäriltä löytyy museoita, mm. Varsovan historiaa esittelevä museo, sekä useita ravintoloita, kahviloita ja pieniä kauppoja
Wilanowin palatsi
Barokkityylinen Wilanówin palatsi sijaitsee noin 15 km päässä Varsovasta. Kuningas Juhana III Sobieskin 1600-luvun lopulla rakennuttama palatsi toimi aikoinaan kuninkaallisten ja aatelisten asuntona. Nykyisin tämä Puolan Versaillesiksikin kutsuttu palatsi toimii museona, joka kätkee sisälleen laajan taidekokoelman. Ylelliset huoneet huokuvat eri aikakausien loistoa, klassiset koristeet sekä arvokkaat taideteokset ja patsaat ovat todellakin näkemisen arvoisia. Palatsi on yksi harvoista Varsovan rakennuksista, joka selvisi molemmista maailmansodista tuhoutumatta. Palatsin ulkopuolella pääsee ihastelemaan italialaisvaikutteisesta puutarhaa, jossa kesäaikaan on näyttäviä kukkaistutuksia.
Varsovan kuninkaanlinna ja Sigismundin pylväs
Sigismundin pylväs sijaitsee Varsovan Vanhankaupungin Linnanaukiolla eli Plac Zamkowylla. Pylväs on pystytetty kuningas Sigismund III Vaasan kunniaksi, eli kuninkaan, joka vuonna 1644 siirsi maan pääkaupungin Krakovasta Varsovaan. Toisen maailmansodan aikana itse pylväs vaurioitui, mutta sen päällä ollut patsas säilyi ehjänä ja vain pylväs korvattiin uudella.
Linnanaukion laidalla sijaitsee Kuninkaanlinna (Zamek Królewski). Linna on vuosien saatossa tuhottu ja jälleenrakennettu useita kertoja. Linnasta löytyy upeasti sisustettuja huoneita mm. kuninkaan käyttämiä huoneistoja. Linnan pysyviin kokoelmiin kuuluu monia esineitä Rembrandtin tauluista kolikoihin ja itämaisiin mattoihin. Siellä on myös säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä ja konsertteja.
Polin, Puolan juutalaisten historian museo
Puolan juutalaisten historian museo eli Polin on omistettu puolanjuutalaisten historialle. Museorakennus on toisen maailmansodan aikaisen juutalaisgheton alueella olevassa puistossa, jossa on myös juutalaisgheton muistomerkki. Juutalaismuseon hienon rakennuksen on Museon rakennuksen on suunnitellut suomalainen Rainer Mahlamäki. Vuonna 2014 avatun museon näyttelytilojen pinta-ala on 4 500 neliömetriä ja se sisältää yhdeksän gallerian näyttelykokonaisuuden. Näyttely hyödyntää modernia museotekniikkaa ja interaktiivisuuta.
Varsovan kansannousun museo
Varsovan kansannousun museo, Warsaw Uprising Museum, joka esittelee varsovalaisten traagisesta kansannoususta natseja vastaan elo–lokakuussa 1944 ja samalla vaalii tapahtuman muistoa. Museo sijaitsee vanhassa raitiovaunujen 1900-luvun alussa käyttämässä sähkölaitoksessa Wolan alueella. Vanhassa teollisuuskiinteistössä aistii kapinaan nousseen Varsovan ilmapiirin. Kävijä saatellaan kansannousun tunnelmiin kuvan, äänen ja valojen keinoin. Museossa ei esitellä pelkästään 63 päivää kestäneen kansannousun taisteluja, vaan myös pääkaupungin asukkaiden jokapäiväistä elämää.
Łazienkipuisto
Łazienki Królewskie eli Łazienkipuisto on Varsovan suosituimpia puistoja. Yksi puiston tärkeimmistä nähtävyyksistä on suuri Frédéric (Fryderyk) Chopinin muistomerkki. Toinen tärkeä nähtävyys on Palatsi veden äärellä (Pałac na Wyspie), jossa kuninkaalliset kesäaikaan asustelivat. Puistosta löytyy kahviloita terasseineen, amfiteatteri, vanhanajan kasvihuone ja veistosnäyttely. Kesäkaudella voi vuokrata soutuveneen ja soudella pienellä lammella, joka sijaitsee Palatsin veden äärellä vieressä. Puisto on avoinna ympäri vuoden.
Varsovan Kulttuuri- ja tiedepalatsi
Kulttuuri- ja tiedepalatsi on Varsovan näkyvin rakennus. Tämä 230 metriä korkea rakennus sijaitsee päärautatieaseman vieressä, plac Defilad -aukiolla. Sen alkuperäinen nimi oli ”Josif Stalinille omistettu kulttuuri- ja tiedepalatsi” , mutta maininta Stalinista poistettiin myöhemmin. Palatsi rakennettiin 1950 -luvulla ja se oli lahja Neuvostoliitolta Puolan kansalle. Tyyliltään se edustaa sosialistista realismia ja muistuttaa huomattavasti Moskovan yliopiston päärakennusta sekä muita niin sanottuja Stalinin hammastaloja. Kulttuuripalatsi on vuosien saatossa herättänyt varsovalaisten keskuudessa ristiriitaisia tunteita. Nykyisin talossa on ravintoloita, konserttisaleja, museoita, teattereita, elokuvateatteri ja kaupungin turisti-infopiste. 30. kerroksesta on huikeat näkymät kaikkialle Varsovaan.
Białowieżan metsä
Unescon maailmanperintökohteeksi listattu Białowieżan metsä on saavutettavissa Varsovasta, josta junamatka kestää reilu kolme tuntia. Ikimetsässä kasvaa yli 50 metrin korkeuteen ulottuvia puita, ja siellä tapaa ainutlaatuista eläimistöä ja kasveja. Puiden keski-ikä on 120 vuotta, mutta vanhimmat niistä ovat jopa yli 400-vuotiaita. Metsässä laiduntaa muun muassa luonnosta sukupuuttoon kuollut euroopanbiisoni, jonka kanta onnistuttiin elvyttämään eläintarhassa eläneiden yksilöiden ansiosta ja palauttamaan luontoon. Linnuista tikat ja pöllöt ilahduttavat eläintenystävää. Metsä oli aikoinaan kuninkaiden ja ruhtinaiden suosiota nauttivaa metsästysmaata. Venäjän tsaarit Aleksanteri III ja Nikolai II rakennuttivat metsän laidalle platsin, josta on nykyään jäljellä punatiilinen portti ja englantilaistyylinen palatsipuisto. Matkaaja ei pääse metsään ilman opastusta, mutta Białowieżan kylästä sellaisen löytää kohtuullisella summalla.